Intelligent Planning

 

Generous room layout

The entire ground-level of the buildings consists of an open space floor plan of living-, kitchen- and dining-areas. The living space is lowered via two steps which creates an inner topography and interesting perspectives. Large-scale sliding-elements made from glass connect the inner living landscape with the garden. The central staircase sculpture with open fireplace leads to the sleeping area on the upper floor. These private rooms with outlook into the garden seem to float above the common areas.

The areas of retreat and privacy on the upper level are versatile and designed for use as bedroom, children’s room, guestroom or even home office. At the same time they are facing the peaceful and quiet garden and offer a view onto the green. Apart from these panoramic rooms another bathroom, a lavatory and dressing room are located on the upper level.

The buildings „An der Obstwiese“ possess a basement floor as an additional level, which can be used for multiple purposes. Its main room has a bathroom, which receives light from the garden, and can be used as hobby room, private spa or otherwise. Furthermore, the technical equipment and large storage rooms are located in the basement. Apart from the entrance area with cloakroom and restroom, the ground-level, too, offers a walk-in storage room. This concept allows easy transport of shopping goods directly from the car in to the storage room.

Towards the street-side, below the overhang of the upper floor the charging infrastructure for electro-mobility is located in a protected outdoor area whereas a canopied outdoor space towards the garden-side serves as an extension of the living space.

The spacious room layout is suitable for family life as much as it is for presentable events of private or professional nature.

Healthy Materials

Particular focus is given to the use of sustainable and healthy materials. Wood, wood-fibre insulation and loam rendering dominate construction and surfaces and stand not only for naturalness and health but also for complete reusability or recyclability, respectively. The fireplace sculpture with staircase between ground-floor and upper level is the warming center of the house and is fully covered in loam rendering which not only provides favorable indoor climate properties but also creates a natural atmosphere. The same applies to all hallways on the upper level.

 

Connection between indoor and outdoor spaces

Not only in the use of natural materials and the realization of a regenerative Plus-Energy-House, but also in the tangible room concept lies a philosophy in which the human is part of its experienced environment.

The full-height windows on the ground-level create a maximum level of transparency between the inside and the outside. The transition between the inner rooms and the private green space thereby feels blurred – architecture and garden constitute a continuum. There is no strict separation of areas but instead a sensibly arranged series of spaces that are designed specifically with regards to shape, use and form – which can react to each other scenographically. Hereby new contexts and living experiences are generated. As a result, the impression of “living in the green” emerges even from the inside of the protected indoor spaces. This integration of living environment and green outdoor areas allows a varied interplay between building and open space. The garden becomes part of the living room through the unity of spaces of homologous design.


Living area with garden view
 

Energy through technology

The construction project „Holistic Living“ enables responsible living through intelligent building technology. The Plus-Energy-House can be created thanks to the high density of efficient individual components – this integral energy concept already achieves today our demands of a mobile, healthy and responsible life of the future.
The buildings are designed as Plus-Energy-Houses. That means, that they provide more primary as well as final energy than what will be required to use them. The following technical measures have been taken for the realization of this concept:

  • the electrical energy is gained from photovoltaic (PV) units on the roof
  • the energy for heating and hot-water is supplied by geothermal heat pumps (the required electrical energy is provided by the PV-units). During summer, the geothermal heat pumps can be used for cooling.
  • Heating of the rooms is established via floor heating and, in the bathroom, through additional towel radiators
  • a controlled air ventilation unit with heat recovery makes for the reduction of the heat losses through airing as well as for controlling the humidity level
  • There is an energy management system including a battery to reduce the daily peak loads. Heat pumps, refrigerators, dishwasher, battery-charging-stations of the EVs are to be switched on during the times of day where the consumption of electrical energy is low.
  • only energy-efficient household appliances and lighting as well as mountings with low water consumptions will be installed

The solar energy of the PV-unit used by the tenants is completely free. Through this approach running costs for heating, hot-water and electricity are reduced dramatically

  • for the supply of water intended for garden a gray-water recovery unit as well as a rainwater cistern have been installed
  • a bus-system allows an increase of energy efficiency through building automation; this is achieved through control of the ventilation, anti-glare shields, heating as well as, during summertime, cooling.

During the process of further calibration it can be determined which metrics of building automation should be visible either on a display in the living areas or on a smartphone. Amongst those metrics could be: room temperature, output of the PV-unit, charging level of the EV, charging level of the battery, weather data, current energy consumption of the building, light settings, settings regarding anti-burglary-protection and fire protection.

 

Comparison: Energy consumption and -gain (kWh per year)

s17_energiebedarf_gewinn
 
The data calculated by engineering consultants Buro Happold GmbH refer to an average energy consumption and are for informational purposes only. All liability is excluded, all information is given without guarantee.